Beschut Wonen is een aangepaste woonvorm voor mensen die omwille van psychische kwetsbaarheid tijdelijk of permanent nood hebben aan begeleiding bij het wonen en het dagelijks leven.

Wat is beschut wonen?

Onder initiatief van beschut wonen wordt verstaan het huisvesten en begeleiden van personen die geen voltijdse ziekenhuisbehandeling vereisen en die om psychiatrische redenen in hun leef - en woonmilieu geholpen moeten worden  bij het verwerven van sociale vaardigheden en waarvoor aangepaste dagactiviteiten moeten worden georganiseerd. Het verblijf in een initiatief van beschut wonen is slechts verantwoord voor zover de betrokkene nog niet volledig in het maatschappelijk leven kan worden gere├»ntegreerd. (Koninklijk besluit Beschut wonen 10 juli 1990)

Ontstaan en Evolutie van Eigen Woonst

 • Eigen Woonst is gegroeid vanuit het Psychiatrisch Centrum O.L.V. van Vrede te Menen (PCM) vanuit het kader van de revalidatiegedachte. 
 • In 1981 werd de vzw opgericht.
 • Anno 2017 heeft Eigen Woonst een erkenning voor 84 plaatsen

Wat is onze missie?

Eigen Woonst is een initiatief beschut wonen dat volwassenen met een psychische kwetsbaarheid voor een onbepaalde duur begeleidt naar een zo zelfstandig mogelijk functioneren in de samenleving.

Lees meer

Voor wie?

(Jong)volwassenen met een psychische kwetsbaarheid:

 • Die geen voltijdse ziekenhuisbehandeling vereisen
 • Met een hulpvraag om sociale vaardigheden te verwerven in leef- en woonmilieu
 • Met een hulpvraag tot organisatie van aangepaste dagactiviteiten

Wie is wie?

Van links naar rechts:

Vryghem Fanny Debrabandere Cindy Vandewalle Elies Platteau David Callewaert Eddy Vanmaercke Wim Soete Mileen Deboever Eva Dokter Beke Cardoen Heidi Depoortere Evelien Vansevenant Wannes Martin Fran Tarras Lode Rammant Sybille Vanbelle Magda Raes Christophe Lauwers Ciska Jordens Raven Vanassche Celine Jaques Geert

Niet aanwezig op de teamfoto:

Sylvia Beernaert
Wenst u extra info? Download dan hier onze pdf
Download

Wat streven we na?

 • Huisvesten

  De bewoner woont in een huis, appartement of studio. Er zijn zowel individuele als groepswoningen. Alle locaties zijn ingericht als een comfortabel particulier huis en zijn bemeubeld. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer (met lavabo). Ook is er altijd een keuken, woonkamer, badkamer,... De technische krachten zorgen voor de nodige herstellingen, behang- en schilderwerken.

 • Begeleiden

  De begeleiding is zeer uiteenlopend, afhankelijk van de vaardigheden, toestand, omgeving en hulpvraag van de bewoner, er wordt gewerkt volgens de SRH-methodiek (Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen) . Bij elk huisbezoek krijgt de bewoner de gelegenheid om te vertellen over zijn belevenissen, diepliggende problemen en relationele spanningen.

 • Dagactiviteiten en vrije tijd

  Er wordt in samenspraak met de bewoner gezocht naar een gezonde, gepaste en zinvolle dagactiviteit of behandeling. Ook het zoeken naar een gepaste vrije-tijdsinvulling is een belangrijke doelstelling van Eigen Woonst.

  Wist je dat?

  Welkom Laura

  11/01/2021

  Vanaf 11/01/21 vervoegt Laura Vandermeersch het begeleidingsteam van Eigen Woonst. We heten haar alvast van harte welkom!

  Lees meer →

  Travo is verhuisd!

  22/01/2020

  Vanaf heden is Travo verhuisd. Het nieuwe adres is Wervikstraat 192, 8930 Menen!

  Lees meer →

  Eigen Woonst goes ecologic

  12/03/2019

  Onlangs liet Eigen Woonst maar liefst 42 zonnepanelen installeren op het dak van de brasserie. Als dat niet ecologisch verantwoord is!

  Lees meer →

  Kunst in Eigen Woonst

  12/03/2019

  Eigen Woonst kwam in de krant! Benieuwd waarom?

  Lees meer →

  Locatie

  Contactgegevens

  Openingsuren

  Voor deze dienst zijn er op dit moment geen openingsuren beschikbaar.

  Onze partners

  Your browser is out-of-date!

  Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

  ×